Varför Sierra Leone?

När Street Child började sitt arbete i Sierra Leone 2008 så var landet det fattigaste i världen, starkt påverkat av ett årtionde av inbördeskrig. Konsekvenser av kriget var fattigdom och förstörelse, och tusentals fattiga barn försökte överleva på gatan.

Street Childs arbete började med ett fåtal gatubarn, där målet var att sammanföra dem med familjer och att hjälpa dem till skolan. Vårt arbete expanderade snabbt till att inkludera alla barn utan tillgång till utbildning på grund av fattigdom, brist på skolor, föräldralöshet, eller för att man är född som flicka.

Ebolaepidemin 2014 försatte landet i kris igen. Tusentals barn blev föräldralösa och familjer slets isär. Street Child ledde stöttningen av barn som blivit föräldralösa på grund av Ebola, och hjälpte över 12,000 barn som påverkats av epidemin. Vi fortsätter att stötta barn som ännu kämpar med konsekvenserna.

Idag arbetar vi för att ge landets fattigaste barn en bättre framtid genom utbildning och genom att lyfta hela samhällen ut ur fattigdom.  

 

Why-Sierra-Leone.jpeg

Varför Liberia?

Liberia var fortfarande i läkningsprocessen efter år av brutalt inbördeskrig när landet träffades av Ebola-epidemin 2014. Liberia har några av världens sämsta utbildningsindikatorer. Landet förväntas inte nå universal utbildning förrän 2100, och har den högsta proportionen i världen av barn i skolåldern som inte går i skolan.

Vi anser att alla barn har rätt att lära, och därför arbetar vi med att ge barn en möjlighet att gå i skolan i Liberia.

 

 

Varför Nepal?

I april 2015 drabbades Nepal av en katastrofal jordbävning som skadade och förstörde mer än 50,000 klassrum och lämnade över en miljon barn utan tillgång till undervisning.

Street Child ingick i ett samarbete med UNICEF i 2015 för att hjälpa till att bygga skolor i de områden som drabbats värst av jordbävningen.

Vi tror att alla barn förtjänar en möjlighet att gå i skolan. Med ditt stöd kan vi hjälpa några av världens fattigaste och mest utsatta barn att gå till skolan.

 

 

Varför Nigeria?

“Detta är den största krisen på den afrikanska kontinenten.”

Peter Lundberg (Deputy UN Humanitarian Co-ordinator)

 

1,3 miljoner barn har tvingats att fly från deras hem på grund av konflikten i nordöstra Nigeria. Tre miljoner barn har inte tillgång till skola och utbildning. Hundratals står inför svält varje dag. Många kämpar i tillfälliga läger som präglas av sjukdom och hunger.

I konflikten i nordöstra Nigeria har utbildningssystemet och skolorna varit direkta mål och miljoner barn har berövats möjligheten att gå i skolan. I Borno-regionen är tre utav fem skolor stängda, och över 19,000 lärare har fördrivits från deras utbildningslokaler. Utbildning och akuthjälp är nyckeln till att hjälpa dessa barn att bygga upp sina liv igen och få hopp om framtiden.

I början av 2017 lanserade Street Child vårt första program i Nigeria, med det tydliga målet att stötta tusentals konfliktdrabbade barn.

Generaldirektör Tom Dannett sa: “med världens högsta andel av barn utanför skolan, är det självklart för Street Child att vara här… Vi har kapaciteten att ge dessa bortglömda barn, som har varit igenom ett helvete, nytt hopp om deras framtid - liksom vi gjorde efter ebolan i Västafrika och jordbävningen i Nepal. Vi kan hjälpa dem att få ordning på livet” [red.].

 

Varför Sri Lanka?

Efter samtal med regeringen såväl som lokala och internationella organisationer, öppnade Street Child 2017 ett litet kontor i Sri Lankas huvudstad Colombo med syfte att undersöka möjligheterna för att utvidga vårt asiatiska engagemang och etablera oss i Sri Lanka. Sri Lanka led av inbördeskrig i 26 år, vilket fördrev tusentals familjer och påverkade många fler barn.

Sri Lanka står inför några konkreta och viktiga utmaningar när det kommer till utbildning, som Street Child kan bidra positivt till. Som konsekvens av inbördeskriget ligger tusentals barn efter i sin utbildning. Ojämlikhet existerar över hela landet och många områden är utan tillgång till kvalitetsutbildning.

Den 26e maj 2017 medförde extremt regn i sydvästra Sri Lanka att 630,000 människor påverkades av jordskred och översvämningar. Hundratals skolor skadades eller förstördes med stora konsekvenser för över 21,000 barns utbildningsmöjligheter.

Sri Lanka är ett vackert land som många turister besöker och utvecklar känslor för. Dessvärre ser de ofta inte den verklighet några av Sri Lankas mest utsatta barn lever i, som därför riskerar att bli glömda. Street Child hoppas på en möjlighet att kunna ge tillbaka till Sri Lanka, och hjälpa till att bygga en ljusare framtid för dessa barn.

 

Vad vi gör i Sri Lanka

På kort sikt behöver vi säkra medel till att etablera oss i Sri Lanka – vi tar inte existerande medel från våra projekt i Västafrika eller Nepal, och är därför tacksamma för allt ekonomiskt stöd vi kan få för Sri Lanka.  Vi letar även efter flexibla internationella volontärer som vill resa till Sri Lanka under denna intressanta tid för Street Child Asien, som har utvecklats från den lyckade lanseringen av Street Child Nepal under 2015. Som volontär kommer du arbeta nära Street Childs Sri Lanka-team och tillsammans med våra samarbetsorganisationer för att stödja forskningen och utvecklingen av nya program och pilotprojekt. Volontärer är en viktig del av Street Childs etos, och spelade en central roll i etableringen av Street Child Sierra Leone – och fortsätter att vara högt värderade i det fortsatta arbetet i Nepal, Sierra Leone och Liberia.